Lower Eyre 'wave' house features in SA housing awards | GALLERY

DECKING: The hardwood deck runs the full length of front of building.
DECKING: The hardwood deck runs the full length of front of building.
ROLLED STEEL: The wave-like curve at the rear of the house was achieved using rolled structural steel running the full 50-metre length of the house.

ROLLED STEEL: The wave-like curve at the rear of the house was achieved using rolled structural steel running the full 50-metre length of the house.

A CUSTOM-BUILT Eyre Peninsula home inspired by the ocean it overlooks has been recognised in the state's top housing awards.

The company that built the Moonlight Bay home, Peter Elson Constructions, received a commendation in last month's Housing Industry Association South Australia Housing and Kitchen and Bathroom Awards in the custom built category, $1 million to $2.5 million.

The house was designed by local architect Damian McQuillan around the concept of a wave shaped roofline with large sections of floor to ceiling glass walls on the face of the wave, allowing natural light to flood the building.

The impressive curve at the rear of the house was achieved by using rolled structural steel which runs the full 50-metre length of the house.

The bamboo ceiling starts at floor level and follows the same lines as the external curve, raking up to meet the glass front windows.

The 80-acre property has no power grid connection and the house runs solely from solar and wind generated power.

Rainwater is collected in a series of tanks holding 13,000 litres, making the property self sufficient and lessening the footprint on the environment.

Builder Peter Elson said he had built other houses around the 500 square metre mark before but this project was different.

"It's jobs like this that you dream of coming along," Mr Elson said.

As a member of the Housing Industry Association (HIA) a number of representatives of the association visited the building site while the house was being built and they encouraged Mr Elson to enter it in the awards.

"There were all blown away, they said we had to enter it because it was so different."

For more photographs of the house, visit www.portlincolntimes.com.au